In het midden van de jaren zestig was ADO een van de sterkere teams in de Eredivisie. Bekende namen uit die periode zijn doelman Ton Thie, centrumverdediger Aad Mansveld, middenvelder Piet de Zoete, aanvallers Lambert Maassen en Harry Heijnen. Deze laatste speelde ook nog een seizoen bij “Us MVV-ke”, maar kon niet goed overweg met de nieuwe trainer Georg Knobel en vertrok snel. ADO had een gerenommeerde trainer in de persoon van Ernst Happel. Het is wel confronterend, als je ziet dat van het team van ADO uit deze seizoenen de meeste spelers al voorgoed in het hemels elftal zijn opgenomen.

Het Den Haag uit die tijd leeft ook nog altijd voort in het lied Oh, Oh Den Haag van Harry Klorkestein, pseudoniem voor Het Klein Orkest, met voorman Harry Jekkers. In dit lied figureren andere bekende Haagse voetballers als Martin van Vianen en Theo van den Burch.

De namen van de MVV-ers uit die periode staan bij de oudere supporters zeker nog in het geheugen gegrift. Het is wel opvallend dat in de wedstrijden in 1966 en 1967 tegen ADO beide keren Jo Bonfrère ontbreekt, terwijl hij toch wel al een vaste waarde was geworden.

Begin 1966 was ADO in de Geusselt met 0 – 3 duidelijk veel sterker dan MVV dat onder leiding stond van trainer Charles Siezenis. Het seizoen erna eindigt de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel. MVV wordt dan getraind door de van FC Twente overgekomen Friedrich Donenfeld.

Opmerkelijk is ook dat het erop lijkt dat MVV niet erg populair was in de omgeving. Het stadion telde bij deze wedstrijden in de Eredivisie slechts 4.000 bezoekers. De Geusselt was dan ook geen echt gezellig voetbalstadion. Natuurlijk was daarnaast op zondagmiddag het amateurvoetbal nog heel belangrijk en voor anderen gold de zondagsrust.

Mijn meest persoonlijke herinnering aan die tijd is het standje dat ik in de kerk kreeg, toen ik met Marco Schillings onder de preek te luidruchtig bezig was met de voorbeschouwingen voor de wedstrijd ’s middags in de Geusselt. Het adagium O Tempora, O Mores van good old Cicero gold weer!

Gijsbert van Heijst

 

­